Vildt gode vaniljekranse!

Her er opskriften på de vaniljekranse jeg laver hvert år til min juletræsstand. Jeg har finjusteret på opskriften de sidste par år og synes sgu de er blevet gode. De er ekstravagante, dyre og ret besværlige (opskriften kræver at du har en minihakker). Men de er det hele værd! Jeg går amok i mandler og vaniljestænger og insisterer på ingredienser af høj kvalitet (gør det samme når du handler). Resultatet er derefter - og jeg vil vove at påstå der ikke findes bedre vaniljekranse derude :)

Ingredienser

  • 400 g saltet smør
  • 150 g hele mandler
  • 250 g rørsukker
  • 400 g fint speltmel (hvedemel kan også gå an)
  • 100 g kartoffelmel (gerne øko, men det er svært at finde).
  • 1 æg
  • 2 vaniljestænger
  • 1 tsk vaniljesukker

Rist mandlerne (du skal ikke smutte dem) ved mellem-varme på panden - til den første mandel siger "knæk". Hak dem fint i en mini-hakker (vær sikker på at der ikke er store stykker tilbage som kan sætte sig fast i maskinen når du skal forme dem efterfølgende).

Klip vaniljestængerne i stykker og hak dem godt sammen med lidt af sukkeret i den samme hakker. Ingen grund til at krabe kornene ud, der sidder masser af smag i hele stangen.

Bland smør og mel. Gerne på en køkkenmaskine.

Tilsæt de hakkede mandler, sukker, æg og vanille/sukkerblandingen.

Bland det hele godt.

Form vaniljekransene - enten ved hjælp af en køkkenmaskine eller ved at rulle dem i hånden.

Bag dem ca. 8-9 min ved 180 grader varmluft (eller 200 grader almindelig ovn).

Hold godt øje med vaniljekransene mens de bliver bagt - de går hurtigt fra lyse til overbagte.

Lad dem køle af på en rist (de vil være bløde lige når de kommer ud, men bliver hurtigt sprøde).

Enjoy!